dijous, d’octubre 06, 2005

Periodisme condicionat

Dintre de la gran quantitat de blogs que he trobat, tots ells relacionats amb el periodisme, he seleccionat dos que m’han captivat per el seu format i contingut reivindicatiu.

El primer de tots és troba en una reconeguda pàgina de tot tipus de crítica, votoenblanco.com. El blog es titula “Periodismo: la lección de Amy Goodman”.
El blog relata la recent edició d’un diari avantguardista i revolucionari que es distancia de tots els lobbies i poders polítics i militars per crear un estil propi, lliure i crític.
Trobo molt interessants aquests tipus d’experiències, sobretot en els mitjans de comunicació. Crec que avui en dia la majoria dels mitjans de comunicació, fins i tot qualsevol periodista o productor intel·lectual, està molt condicionat per pressions externes o alienes al procés creatiu o d’informació. És el cas de la deliberada afiliació de molts diaris o canals televisius a partits polítics, clubs de futbol o entitats bancàries, que moltes vegades els marquen una trajectòria o censura informativa. Estic en total desacord amb aquests procediments que atempten contra l’objectivitat i la lliure llibertat de pensament. Amy a creat un diari ambiciós, sobretot si tenim en compte que el diari s’edita als Estats Units i que allà hi ha lobbies tan importants com les asseguradores, les grans empreses de petroli i fins i tot el president, George Bush. Tot i això, no crec que el diari aporti una visió totalment objectiva, però si que a aconseguit reunir diferents punts de vista, totalment dissonants, i aportar d’aquesta manera una visió més global.

El segon blog ens remet a varis temes on l’autor ens dóna la seva opinió. El primer de tots és la freqüència amb que els periodistes dramatitzen i exageren les informacions, si més no, com intenten mostrar la part més morbosa i vendible d’una noticia abans de ressaltar la part més interessant o rica de contingut. En segon lloc, l’autor ens proposa una sèrie de qüestions: “¿Es el periodismo de investigación parte del periodismo político?” i “¿Qué hay del periodismo político informativo?”. L’autor torna a fer referència a la dependència de molts periodistes i diaris a pressions externes com els polítics, i alts càrrecs mandataris.

Una feixuga pregunta ronda en aquests moments pel meu cap: El periodisme actual té alguna cosa del periodisme que entenem com a tal? On anirem a parar! Realment estem decantant-nos pel periodisme d’investigació o entreteniment?

Per a més informació:

http://www.votoenblanco.com/bitacora/2005/07/periodismo-la-leccin-de-amy-goodman.html
http://arellano.bloxus.com/historias/6560